Bewoners Avezande hebben het...

Dinsdag, 07 Juni 2016
  • De opening van Avezande werd gisteren gevierd met een groot feest. Kinderen uit het dorp lieten ballonnen op. foto Marcelle Davidse

'Ik mocht zomaar de ladder van de buurman lenen'

Bewoners van Avezande hebben het naar hun zin in Ovezande

Nee, ze lopen de deur niet plat bij elkaar, maar de bewoners van Avezande - een wooncomplex voor mensen met ernstige psychische aandoeningen - en de inwoners van Ovezande kunnen het prima met elkaar vinden.

Hoewel het al bijna een jaar in gebruik is, werd het gebouw gisteren officieel geopend.De komst van het wooncomplex, middenin het dorp, is redelijk rimpelloos verlopen. Natuurlijk hadden sommige buren vooraf wat vragen, maar tot nu toe zijn de inwoners van Ovezande en de bewoners van Avezande erg blij met elkaar. "Het is echt niet zo dat we elke dag met elkaar staan te kletsen", zegt Sebastian Stekelinck (25), één van de bewoners van het complex. "Maar we zeggen wel vriendelijk gedag tegen elkaar. De inwoners zijn echt heel aardig. Laatst had ik mezelf buitengesloten, maar de deur van mijn balkon stond nog open. Toen heb ik zomaar een ladder mogen lenen van de buurman."

Ook dorpsbewoner Loes van Dam stelt vast dat het tot nu toe uitstekend gaat. "Wat zo leuk is, is dat ze heel erg open staan naar het dorp. Pas werden de inwoners uitgenodigd voor een barbecue in Avezande, ik ben daar ook geweest. Dat was erg gezellig. We hebben de afspraak dat we direct kunnen aankloppen bij één van de begeleiders zodra er problemen zijn. Maar dat komt eigenlijk zelden tot nooit voor."

Sebastian Stekelinck, bij wie een vorm van schizofrenie is vastgesteld, zegt het gezien de omstandigheden erg naar zijn zin te hebben in Ovezande. "Hiervoor woonde ik bij mijn ouders, maar ik wilde toch wel graag op mezelf wonen. Deze vorm is ideaal, want er is toch begeleiding. Ze herinneren mij er bijvoorbeeld aan dat ik mijn medicijnen op tijd moet innemen. Helemaal op mezelf wonen zou voor mij waarschijnlijk nog een stapje te ver zijn."

Avezande is een voorziening van Zeeuwse Gronden, dat verschillende vormen van hulp biedt aan mensen met een ernstige psychische aandoening.

Lees het volledige artikel op www.pzc.nl

Meer informatie over Zeeuwse Gronden kunt u vinden op www.zeeuwsegronden.nl

Overig nieuws

Nieuws Archief