Gewone woonvoorziening voor een...

Dinsdag, 02 December 2014

Gewone woonvoorziening voor een bijzondere doelgroepdoor
Frank van Cooten OVEZANDE – Directeur Jan van Blarikom van Zeeuwse Gronden legde gisteren symbolisch de eerste steen van het woonproject voor mensen met een ernstige psychiatrische ziekte in Ovezande.

Het was ook zijn eerste steen, zei hij gisteren tijdens het officiële moment, maar hij hoopt dat er nog velen zullen volgen. Zeeuwse Gronden wil immers op termijn in iedere Zeeuwse gemeente een woonvoorziening hebben om mensen met een ernstige psychiatrische ziekte in hun gemeente van herkomst zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen Zeeuwse Gronden is een jonge organisatie die werkzaam is binnen Zeeland op het gebied van geestelijke gezondheidszorg. Zeeuwse Gronden heeft momenteel vijf woonlocaties in Zeeuws-Vlaanderen en één in Middelburg.


Voor Ovezande is mede gekozen gezien het groot aantal vrijwilligers en verenigingen. De verwachting is daarom dat de bewoners van de vijftien appartementen snel zullen integreren in het dorp. De voortekenen zijn gunstig, zei directeur Peter Bevers
van R&BWonen, de eigenaar van de woonvoorziening. „We merken uit alle reacties nu al dat de woonvoorziening is ingebed in het dorp. Het is een bijzonder project dat we met zijn allen gaan realiseren. Voor R&B is het een gewoon appartementencomplex maar wel met een bijzondere doelgroep. De combinatie van wonen en zorg past goed in deze tijdgeest.”

De bewoners betalen ‘gewoon’ huur aan R&B en krijgen zorg van Zeeuwse Gronden. Van Blarikom vond Peter Bevers te bescheiden. „Het is echt niet zo gewoon dat mensen met een psychiatrische aandoening gewoon midden in een dorp kunnen wonen. Mijn dochter van 19 studeert culturele antropologie in Amsterdam en bezocht onlangs in deze stad een beschermde woonvorm. Zij vindt de woonvormen van Zeeuwse Gronden veel mooier. Best bijzonder als je dochter van 19 dat zegt. Hollanders zeggen vaak dat ze alles beter weten maar niet in dit geval.”


De vergelijking van Van Blarikom tussen Ovezande en Amsterdam ging nog verder. „Vijftien mensen komen te wonen midden in een dorp met 911 inwoners. Als je deze verhouding los laat op Amsterdam spreek je over een flatgebouw midden op de Dam. Dat zie ik niet zo snel gebeuren. Ik wil hiermee alleen maar aangeven dat het niet zo gewoon is dat onze mensen zo gewoon mogelijk kunnen leven in een dorp.”


Ook wethouder Conny Miermans van de gemeente Borsele zei gisteren dat het draagvlak voor deze woonvorm groot is in Ovezande.
_
Directeur Jan van Blarikom van Zeeuwse Gronden metselde gisteren de symbolische eerste steen in de muur van het nieuwe wooncomplex voor mensen met een psychiatrische aandoening in Ovezande. foto Marcelle Davidse

Overig nieuws

Nieuws Archief