Huurder ontvangt sleutel...

Dinsdag, 17 Juni 2014

Woningcorporatie R&B Wonen uit Heinkenszand overhandigt donderdag 19 juni a.s. op officiële wijze de sleutels van de biobased woning in Kruiningen aan de nieuwe huurder. Hierna zullen de nieuwe bewoners op korte termijn hun intrek nemen in de met biobased producten gerenoveerde woning.

De afgelopen periode werd de woning aan de Henri Dunantstraat 38 in Kruiningen gerenoveerd met materialen van plantaardige oorsprong. Het doel van dit project was om de technische en financiële haalbaarheid van biobased renoveren aan te tonen. Voor sanitair, installaties en voor toepassingen onder het maaiveld zijn nog geen biobased materialen gevonden. Sommige biobased materialen blijken zeer betaalbaar te zijn. De woning aan de Henri Dunantstraat 38 in Kruiningen is in mei 2014 opgeleverd. Peter Bevers, directeur van R&B Wonen, heeft aangegeven dat hij samen met de Zeeuwse en West-Brabantse woningcorporaties in de toekomst meer woningen biobased wil gaan renoveren.

Aardolie en delfstoffen worden op termijn schaars en onze economie zal moeten overschakelen op grondstoffen die hernieuwbaar zijn. Uit deze visie stimuleert de Provincie projecten in de biobased economy. Waaronder een project van Woningcorporatie R&B Wonen. Een huurwoning uit 1953 is grondig aangepakt. In de kruipruimte zijn kokkelschelpen geblazen, de houten begane grondvloer is gerepareerd en geïsoleerd met cellulose en houtwol. Binnenwanden zijn afgewerkt met natuurlijke pleisters en leemstuc. De woning heeft een nieuwe warme jas gekregen met een buitengevelisolatiesysteem met vlaswol, houtwolplaat (Pavatex Diffutherm) afgewerkt met een kalkgebonden pleister. Een deel van de gevel is bekleed met thermisch verduurzaamd vuren (Modiwood) en de aanbouw is opgetrokken uit houtskeletbouw. Daarvan is de gevel gepotdekseld met planken die zijn gezaagd uit een oud remmingswerk van Rijkswaterstaat. Het is Basralocus dat vijftig jaar in het water heeft gestaan. De woning is geheel dampopen gebouwd. De reden hiervoor is dat er nog geen biobased folies op de markt zijn, maar ook omdat natuurlijke materialen vocht bufferen en transporteren. Op de aanbouw zijn Derbipure dakbanen toegepast die zijn geproduceerd met plantaardige olie. Voor de kozijnen en deuren is de keuze gevallen op houten Lamikonkozijnen. Ze zijn gevuld met triple glas. Samen met de fors na geïsoleerde vloer, gevels en het dak (Rc = 4,5) levert dit een flinke vermindering van de warmteverliezen. Omdat natuurlijke isolatiematerialen warmte kunnen bufferen, verwacht R&B Wonen dat het zomercomfort ook sterk is toegenomen. In de badkamer is een wastafel gemonteerd uit vlasvezelcomposiet. Speciaal voor dit project produceerde Holonite vensterbanken met een biobased hars.

Voor de afwerking van het hout is een lijnolielak van Rolsma toegepast. De plafonds zijn afgewerkt met een verf op basis van soja-olie, eveneens van Rolsma. Hoofdaannemer van de renovatie was Bouwbedrijf Van de Linde uit Goes.

R&B Wonen heeft het project geëvalueerd om te bepalen welke materialen en technieken zij ook bij toekomstige projecten wil toepassen. Natuurlijke isolatiematerialen blijken goed betaalbaar en zeer geschikt voor renovaties. De reparatie van de houten begane grondvloer is concurrerend ten opzichte van het vervangen van de vloer door een betonnen vloer. Belangrijk voordeel is dat de vloerreparatie een schoon en droog proces is. De vloer is meteen geschikt voor bewoning en hoeft niet uit te harden en te drogen. Het slopen van het buitenspouwblad in combinatie met het aanbrengen van een natuurlijk buitengevelisolatiesysteem blijkt duurder dan het aanbrengen van een conventioneel systeem met EPS-platen. Maar voor een renovatie is het ademende vermogen van de natuurlijke materialen een belangrijk voordeel. De toepassing van de lijnoliegedragen verf bleek vanwege de trage droging een grote invloed te hebben op de planning  van het project.

De renovatie van de woning is financieel mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Zeeland. Het project is uitgebreid gedocumenteerd en informatie is te vinden via RenBduurzaamwonen.nl. Onder de huurders blijkt er veel belangstelling te zijn om de biobased woning te betrekken.

Overig nieuws

Nieuws Archief