Witte Molenwijk heeft weer kleur

Donderdag, 22 December 2016

BRON: PZC 22 december 2016
Wethouder Jaap Sinke en directeur Peter Bevers van R&B Wonen plantten gisteren de laatste boom.

Witte Molenwijk heeft weer kleur

Bewoners, R&B Wonen en gemeente knappen samen wijk op RILLAND

Bewoners van de Witte Molenwijk in Rilland mochten zelf kiezen hoe hun straat en woningen werden opgeknapt.

Even was het een kale bedoening in de Rillandse Hontestraat en omgeving. Tegelijk met het vervangen van het riool in de Witte Molenwijk, werden afgelopen jaar bijna alle bomen gekapt en plantsoenen verwijderd. Inmiddels zijn ongeveer even veel bomen teruggeplant. Aan de Reimerswaalse wethouder Jaap Sinke en Peter Bevers, directeur van R&B Wonen, gisteren de eer om de laatste boom te planten en daarmee symbolisch het project af te sluiten.

,,Het is een veldesdoorn. Als die straks in blad staat, geeft-ie een rode gloed in de wijk'', beloofde Sinke. Hij sprak van een 'geweldig project'. ,,Deze buurt uit de jaren zeventig is met alle verschillende kleuren bestrating nu echt een wijk van de 21ste eeuw.''

Sinke noemde samenwerking tussen R&B Wonen, de gemeente en de bewoners 'uniek'. In 2012 waren de eerste gesprekken. ,,De bewoners mochten meepraten over de herinrichting van hun wijk en het is ook nog eens allemaal uitgevoerd'', zei hij.

Voor de gemeente was het belangrijk dat het riool zou worden gesplitst. ,,Het regenwater loopt naar het midden van de straat of stroomt direct naar de sloten aan de rand van de wijk.''

Bewoners vonden het belangrijk dat er meer parkeerplekken zouden komen. De vakken liggen om en om aan weerszijden van de straat, zodat de rijbaan ertussendoor slingert. ,,Daardoor wordt er minder hard gereden'', zegt Paul de Bruijn, lid van de bewonerscommissie. Volgens hem was dat ook één van de wensen uit de buurt. Op individueel niveau hadden de bewoners die een huis huren bij R&B Wonen ook heel wat te kiezen. De stalen kozijnen en golfplaten tegen de gevel waren aan vervanging toe. ,,Wij hebben ons bijna niet bemoeid met hoe het er uit moest komen te zien. Wat dan opvalt is dat mensen samen met een architect heel verstandige keuzes maken.''

Bij het groot onderhoud, dat in totaal zo'n anderhalf miljoen euro heeft gekost, mochten mensen de kleur van de gevel en de vorm van de kozijnen kiezen. Ook konden ze kiezen voor een 'klompenkot' of een extra grote badkamer. ,,Door dit IKEA-model ziet de wijk er niet meer uit als een traditionele cliché-huurwijk.''

Overig nieuws

Nieuws Archief