Wooncorporaties in nationale top...

Dinsdag, 13 December 2016

Bron: PZC, 13 december 2016

Wooncorporaties in nationale top tien

 

Twee Zeeuwse woningcorporaties horen landelijk gezien tot de beste jongetjes van de klas. Door de lage bedrijfslasten per woning en de hoge tevredenheid bij huurders, hebben R&B Wonen in Heinkenszand en Woningstichting Hulst een AA-status gekregen.

Joeri Wisse, Heinkenszand

 

Slechts 24 van de ruim driehonderd door koepelorganisatie Aedes onderzochte woningcorporaties behalen deze score. R&B Wonen is de Zeeuwse topper met een nummer zes-notering. Directeur Peter Bevers is er blij mee. "Vorig jaar kwam onze bedrijfslasten per verhuureenheid uit op 681 euro, dit jaar is dat 615 euro." Het resultaat strookt volgens Bevers met de bevindingen van maatschappelijke visitatie die onlangs is uitgevoerd.

 

Service

Landelijk gezien geeft een woningcorporatie gemiddeld 925 euro per woning aan bedrijfslasten, dat bestaat uit kosten voor zaken als personeel, kantoor en ict. Een laag gemiddeld bedrag wil nog niet zeggen dat een corporatie ook goed bezig is. Weinig personeel kan bijvoorbeeld ten koste gaan van de service. Bevers: "Daarom is ook de huurderste4vredenheid gemeten." Aedes ondervroeg zowel nieuwe huurders, woningverlaters als huurders met een reparatieverzoek. R&B krijgt gemiddeld een 8. Woningstichting Hulst staat met een 7,5 en gemiddelde bedrijfslasten per woning van 669 euro landelijk op nummer tien.

 

R&B Wonen is de Zeeuwse topper met een nummer zes-notering

De andere Zeeuwse corporaties scoren ook redelijk goed in het Aedes-onderzoek. "Dat zal toch de Zeeuwse zuinigheid zijn", denkt Bevers. Onderaan de Zeeuwse ranglijst zijn Clavis uit Terneuzen en Woonburg, actief in de gemeente Veere, te vinden. Zij zitten qua bedrijfslasten boven het landelijk gemiddelde, maar scoren wél goed op klanttevredenheid. Binnen Zeeland krijgen het Brabants-Thoolse Stadlander met een 6,5 en de Vlissingse corporatie L'escaut met een 7 de laagste rapportcijfers.

Overig nieuws

Nieuws Archief