Projecten

Projecten

Hier vindt u meer informatie over onze nieuwe projecten.

 

Meest gestelde vragen nul-op-de-meter woning

Wat is een nul-op-de-meter woning?
In deze woning wordt door zonnepanelen evenveel energie opgewekt als er op basis van gemiddelden verbruikt wordt. Alle installaties zijn elektrisch. Als je bewust met energie omgaat, hoef je geen energiekosten te hebben.

Is de energierekening echt nul?
Nul-op-de-meter werkt als een belbundel. Als de geboden hoeveelheid energie niet wordt overschreden zijn er geen energiekosten. We noemen dit ook wel de Energiebundel.

Wordt de bundel overschreden, dan betaal je alleen de extra afgenomen energie. Gebruik je minder dan de energiebundel, dan krijg je aan het einde van het jaar geld terug van je energieleverancier.

De elektriciteitsmeter geeft aan hoeveel er wordt verbruikt. Je meter zal nooit letterlijk op nul staan. Maar als je binnen je energiebundel blijft, is het elektriciteitsverbruik maximaal even hoog als de opgewekte elektriciteit.

Hoe wordt het energiedeel geregeld in de huurovereenkomst?
Bij de huurovereenkomst komt een aanvulling voor het energiedeel. Hierin staat precies omschreven welke garanties je krijgt en wat dat betekent. Ook krijg je een toelichting op jouw energiebundel.

ZONNEPANELEN

Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen leveren stroom op basis van licht. Ook als het overdag bewolkt is wordt er energie geproduceerd. Een zonnepaneel levert stroom via een kabel aan de omvormer, die er voor zorgt dat de stroom vanuit de zonnepanelen in bruikbare stroom wordt omgezet.

Heb ik toch elektriciteit als er geen zon is?
Ja, want je hebt geen zon nodig, maar licht. En licht is er de hele dag. Zelfs in de winter zijn er genoeg lichturen op een dag om elektriciteit te leveren. Als de zon onder is, is er stroom van de energieleverancier beschikbaar.

Leveren de zonnepanelen het hele jaar door evenveel energie?
Nee. Omdat de zon in de zomer vaker schijnt en het langer licht is dan in de winter, wekt de woning in de zomer meer energie op. In de zomer wekken de zonnepanelen dus veel meer energie op dan je normaal nodig hebt. Het overschot lever je dan terug aan het net. In de winter leveren de zonnepanelen minder energie op en heb je meer stroom nodig van de energieleverancier. Bij de jaarlijkse eindafrekening worden de plussen en minnen met elkaar verrekend. Deze aftreksom heet salderen. Bij bewust energieverbruik kun je uitkomen op nul.

Wat zijn de regels voor salderen?
De energieleverancier trekt de energie die je terug levert af van de energie die geleverd is door de energieleverancier. Dit is salderen. Er wordt geruild tussen de door jou geleverde stroom en de stroom die je via het energiebedrijf afneemt. Je betaalt alleen belasting en leveringskosten over het gesaldeerde verbruik. Dit is de energie die niet door je woning is opgewekt, maar de energie die je van de leverancier hebt afgenomen.

– Als je meer aan het energiebedrijf levert dan afneemt, krijg je daarvoor een vergoeding van het energiebedrijf.

– Als je meer energie verbruikt dan de woning oplevert (energiebundel) moet je bijbetalen.

In 2020 zal de wetgeving over salderen gaan veranderen. Op dit moment is nog niet bekend hoe de nieuwe wet er uit gaat zien.

Rekenvoorbeelden salderen

Voorbeeld 1

Met de zonnepanelen wekt u 5.000 kWh per jaar op.

U verbruikt 5.250 kWh

Het gesaldeerde verbruik is dan 250 kWh.

De energieleverancier brengt nog 250 kWh u in rekening.

Voorbeeld 2

Met de zonnepanelen wekt u 5.000 kWh per jaar op.

U verbruikt 4.700 kWh

U krijgt een vergoeding voor de terug geleverde 300 kWh van de energieleverancier

Moet ik energiebelasting gaan betalen voor de zonnepanelen op mijn woning?
Nee, huurders die zonnepanelen op hun woning hebben, hoeven op basis van de huidige wet- en regelgeving geen energiebelasting te betalen op zonnepanelen.

ENERGIELEVERANCIER

Als ik naar de nieuwbouw verhuisd ben, moet ik het voorschotbedrag dan verlagen naar 0 of voor de zekerheid naar 25 euro?
De energieleverancier is verplicht om uw voorschotbedrag te verlagen. U moet dit wel aanvragen. Hoeveel het voorschotbedrag verlaagd kan worden is afhankelijk van hoe energiezuinig u bent in het gebruik.

Wat is EPV ?
De Energieprestatievergoeding (EPV) is een maandelijks vergoeding die de verhuurder aan de huurder in rekening brengt voor een NOM-woning. Dit bedraagt wettelijk € 1,45 per m2. Op het totaalbedrag geeft de verhuurder een korting.

Wat doet R&B Wonen in ruil voor de EPV ?
In ruil voor de EPV krijgt u een energiebundel. Deze energiebundel welke duurzaam opgewekt is, is beschikbaar voor:

–           De verwarming van uw woning
–           Warm water uit de kraan
–           Voor de energie die benodigd is voor de werking van de warmtepomp en de ventilatie
–           Huishoudelijk gebruik

Wat gebeurt er als de energieprijzen dalen?
De EnergiePrestatieVergoeding (EPV) is een vaste prijs. Zowel bij daling als bij stijging van de energieprijzen heeft dit geen invloed op de EPV. De EPV wordt  jaarlijks geïndexeerd.

Wordt de EPV samen met de jaarlijkse huurverhoging verhoogd?
De jaarlijkse verhogingen vinden tegelijk plaats, maar volgens verschillende regels. De EPV wordt jaarlijks verhoogd op basis van een inflatiecorrectie. De hoogte van de jaarlijkse huurverhoging wordt bepaald door de overheid en is inkomensafhankelijk.

Waarom moet ik nog steeds betalen aan de energieleverancier? Het zijn toch nul-op-de-meter woningen?
Aan de energieleverancier betaalt u maandelijks een bedrag voor de aansluiting: vastrecht.

De aansluiting bij een energieleverancier heeft u nodig om stroom af te kunnen nemen als de woning te weinig opwekt of om terug te leveren als er te veel stroom is opgewekt.

Mag ik zelf mijn energieleverancier kiezen?
Ja. Ook in de nieuwbouw kunt u zelf uw energieleverancier kiezen. Als u wilt overstappen naar een andere leverancier, kan dat ook. Het gaat om de levering van stroom en niet om gas, want in de nieuwe woning is geen gasaansluiting aanwezig.

ENERGIELEVERING

Wat is een slimme meter?
Een slimme meter is een digitale energiemeter. Met slim wordt verwezen naar de mogelijkheid van de meter om digitaal te communiceren. De energiemeter is digitaal en betekent dat meterstanden op afstand kunnen worden uitgelezen. Netbeheerders (bijvoorbeeld Delta) kunnen deze gegevens vervolgens eenvoudig communiceren aan uw energieleverancier, die ze nodig heeft voor de eindafrekening. Voor het uitlezen is geen internetaansluiting nodig.

Omdat in de woning slimme meters worden geplaatst, is het niet nodig om een extra meter te plaatsten voor het terug leveren van energie. Ook kunt u nog steeds gebruik blijven maken van dag- en nachtstroom (hoog- en laagtarief). Dit moet u zelf aanvragen via uw energieleverancier.

Hoeveel energie levert mijn woning op?
Dit is per type woning verschillend en komt omdat de grootte en de ligging per woningtype anders is. Zo verbruikt een grotere woning meer energie dan een kleine woning, en een hoekwoning meer energie dan een tussenwoning. In de bijlage van uw huurovereenkomst staat vermeld hoeveel stroom uw woning oplevert en hoeveel u daarvan kunt gebruiken voor onder andere huishoudelijke apparaten en warm water.

Krijg ik een energierekening?
Net als nu, krijgt u altijd een energierekening en jaarlijks een eindafrekening. Naast de energierekening gaat u een EnergiePrestatieVergoeding (EPV) per maand betalen aan R&B Wonen en krijgt u een energiebundel. Dit is een hoeveelheid energie die iedere bewoner krijgt om de woning te verwarmen, te kunnen douchen, koken, etc. Als u meer energie verbruikt dan uw energiebundel moet u bijbetalen. In dat geval krijgt u dus een rekening van uw energieleverancier.

ENERGIEVERBRUIK

Welke zaken beïnvloeden een gunstig energieverbruik, dus nul-op-de-meter?
Er zijn twee zaken die de vastgestelde energiebundel alsnog beïnvloeden: veranderingen in bewonersgedrag en afwijkingen in de weersomstandigheden. De energiebundel waar rekening mee wordt gehouden gaat uit van gemiddelde weersomstandigheden en gemiddeld gebruik. Een extreem koude winter kan uiteraard toch energiekosten opleveren, zoals een extreem zonnige zomer extra teruggave op kan leveren. Ook bijvoorbeeld een oude koelkast of vriezer en de aanschaf van een aquarium leiden tot een bijbetaling, door het hele gezin korter douchen kan weer leiden tot een teruggave.

Hoeveel energie kan ik gebruiken?
De woning wekt voldoende energie op voor verwarmen, ventileren, warm water en voor gebruik van huishoudelijke apparatuur.

Huishoudelijk verbruik zijn onder andere de wasmachine, elektrisch koken, TV, computers, opladers voor de telefoon etc. Het totaalverbruik voor huishoudelijke apparaten verschilt per woning en is mede afhankelijk van de grootte van de woning. In de huurovereenkomst staat vermeld hoeveel energie in jouw woning beschikbaar is voor huishoudelijk verbruik.

Waarom heb ik een monitoringssysteem nodig ?
Het monitoringssysteem meet de energiestromen in uw woning. Dit systeem hebben we nodig om de prestaties van uw woning te kunnen garanderen. Als het energieverbruik bijvoorbeeld veel hoger of lager is dan verwacht, dan kunnen we de oorzaak achterhalen.

VERWARMING
Een nul-op-de-meter woning is heel goed geïsoleerd, en er is weinig energie nodig om de woning warm te krijgen.

Is de verwarming in een nul-op-de-meter woning anders?
Ja. U bent gewend aan verwarming met een ketel, radiatoren en een klokthermostaat in de woonkamer. Als u het koud heeft, gaat u bij de verwarming zitten of stelt u de thermostaat iets hoger in. U bent waarschijnlijk ook gewend om de thermostaat ’s-avonds en bij langere afwezigheid op bijvoorbeeld 17 graden in te stellen. Dat bespaart energie. Als het te warm is in huis, gaan de ramen open. In een nul-op-de-meter woning is dat allemaal anders**. In de nieuwe  woning is er vloerverwarming. Deze manier van verwarmen duurt langer dan met radiatoren. Even opstoken is er niet meer bij. Houdt u daarom de temperatuur in de woning zo constant mogelijk, ook ’s-nachts.

** Let op : Bij de Curavie woning met verdieping wordt de verdieping voorzien van zeer energiezuinige infrarode verwarmingspanelen welke aan het plafond gesitueerd zijn. Hier is de temperatuur wel direct regelbaar per ruimte middels een thermostaat en zal de opwarming van deze ruimtes ook snel geschieden.

Wat is een WarmteTerugWin (WTW)-installatie? (Deze vraag geldt  alleen  voor de Pluswoning en ’t Vrije woonblok)
De WTW is een gesloten ventilatiesysteem. Frisse buitenlucht wordt naar binnen geblazen en gebruikte lucht wordt uit de woning gezogen. De warmte afkomstig van de gebruikte, uit de woning gezogen lucht, wordt via een warmtewisselaar overgebracht op de frisse naar binnen geblazen buitenlucht. De warmte in de woning wordt dus hergebruikt en niet geheel naar buiten geblazen. Dit zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing en een prettig woonklimaat zonder koude tocht en voelbare luchtstromen. De in- en uitgeblazen lucht wordt schoongemaakt met speciale luchtfilters in de WTW-installatie.

Naast de gebruikelijke afzuigpunten in de keuken, het toilet en de badkamer, zijn in de woon- en slaapkamer ook inblaaspunten in het plafond aanwezig.

Hoe is de verwarming geregeld?
Onderstaande temperaturen voor de verschillende kamers in de woning kunnen gelijktijdig worden gehaald én behouden(Bij de minimaal vereiste ventilatiehoeveelheid én gesloten ramen en deuren):

  • Woonkamer 20 ºC
  • Keuken 20 ºC
  • Zolder open verbinding, verkeersruimte 15 ºC
  • Slaapkamer(s) 20 ºC

Is het verbruik voor verwarming voor iedere woning hetzelfde?
Nee, dit is per woningtype verschillend. Dit komt omdat de grootte en de ligging van de woning anders is. Zo verbruikt een grotere woning meer energie dan een kleine woning, en een hoekwoning meer energie dan een tussenwoning. Ook de hoogte van de ingestelde temperatuur bepaalt het verbruik voor verwarming. Als je de verwarming hoger instelt, bijvoorbeeld op 22 ºC, is het verbruik meer en moet u waarschijnlijk bijbetalen.

Hoe werkt vloerverwarming?
Vloerverwarming is een verwarmingssysteem dat in de vloer is ingebouwd. Een netwerk van buizen die niet langs de muur lopen, maar in de vloer. Bij een radiator komt van de plek waar deze hangt veel warmte. Als je er ver vanaf zit, voel je soms geen warmte. Bij vloerverwarming wordt de gehele vloer verwarmd, zodat de hele kamer aangenaam warm is. Doordat er geen radiatoren meer zijn, ontstaat er meer ruimte.

Let op! Je mag niet in de vloer boren of spijkeren, omdat de vloerverwarming dan beschadigt.

Hoe werkt infrarode verwarming  :

Infrarode verwarming warmt in een ruimte direct de personen, voorwerpen, vloeren, wanden, plafonds op waarbij deze ook weer de warmte reflecteren door de gehele ruimte.

Bij een juiste over dimensionering zal de ruimte overal gelijkwaardig verwarmd worden en dit gebeurt, in tegenstelling tot vloerverwarming, op zeer korte termijn. Omdat infrarode verwarming op draadloze thermostaten werkt kan per ruimte de temperatuur ingesteld worden. Met infrarode verwarming is het wel mogelijk om hogere temperaturen te behalen als 22 graden.

Even snel de kachel aan? Dat kan niet! ** behoudens met infrarode verwarmingspanelen die op de verdieping van de Curavie aangebracht worden.
Snel de verwarming nog even aanzetten om de woonkamer een paar graden warmer te krijgen? Dat gaat met vloerverwarming niet lukken. Wanneer je er een graad of drie bij wil krijgen in de kamer, dan gaat dit misschien minder snel dan u gewend bent. Zodra u de verwarming hoger zet, duurt het een aantal uur voor u gaat merken dat de verwarming aanstaat. Hier moet u dus rekening mee houden. Voor een zuinig energieverbruik is het belangrijk om de temperatuur zo constant mogelijk te houden.

Waarom is vloerverwarming energiezuiniger?
In een ruimte met vloerverwarming kan de thermostaat lager worden gezet voor een aangename temperatuur dan bij een systeem met radiatoren. Hierdoor is dus minder energie nodig om de gewenste temperatuur te bereiken en kan de energiebesparing jaarlijks oplopen tot zo’n 15%.

Waarom is infrarode verwarming energiezuinig ?
Infrarode verwarming, is bij juiste dimensionering, nog ca. 30% energiezuiniger dan vloerverwarming. Dit komt omdat de verwarmingspanelen gemiddeld een kwartier per uur aanslaan en nog steeds warmte genereren nadat de panelen afgeslagen zijn doordat de gewenste temperatuur gehaald is.

Kan ik het beste laminaat, vloertegels of tapijt bij vloerwarming nemen?
Bij vloerverwarming is niet elke vloerafwerking mogelijk of wenselijk. Zo wordt bijvoorbeeld afgeraden om de vloer af te werken met lak en zijn er een aantal beperkingen wanneer u kiest voor een vloerafwerking als hout of laminaat. Hout isoleert bijvoorbeeld, dat betekent dat warmte vanuit de vloerverwarming verloren gaat omdat het wordt opgenomen door het laminaat. Over het algemeen geldt dat een tegelvloer de beste resultaten geeft. Dit soort vloerafwerking heeft een lage warmteweerstand en maakt snelle opwarming mogelijk. U mag niet in de vloer boren of spijkeren, omdat dan de vloerverwarming beschadigt.

Vraag altijd advies bij een vloerenleverancier, want u bent als bewoner zelf verantwoordelijk voor het (laten) aanbrengen van de vloerbekleding.
Bij infrarode verwarming voldoen alle afwerkingen op de vloer.

Is vloerverwarming voldoende als hoofdverwarming?
Ja. In deze goed geïsoleerde woningen is vloerverwarming als hoofdverwarming voldoende.

Moet ik ruimte op de vloer vrijhouden voor meer warmte van de vloerverwarming?
Om de vloerverwarming zo goed mogelijk zijn werk te laten doen, adviseren we  om circa 40% van het vloeroppervlak vrij te houden. Vergelijk  dit  met overhangende gordijnen over de radiator: dan kan deze ook zijn werk minder goed doen.

Geven warmtepompen geluidsoverlast?
De warmtepompen geven geluidsoverlast maar voldoen aan de wettelijke normen, voor het geluid dat apparaten mogen maken. Je kunt het geluid van een warmtepomp vergelijken met een koelkast die aan- of afslaat.

WARM WATER

Wat is het verschil tussen het nieuwe warmwatersysteem met mijn huidige warmwatersysteem?
Een nul-op-de-meter woning heeft een warmtepomp, die is te vergelijken met een CV-ketel en zorgt naast een aangename temperatuur in de woning ook voor warm water. In plaats van gas, haalt de warmtepomp warmte binnen via de buitenlucht en werkt op elektra. Met die energie wordt het water verwarmd. De woning heeft een boiler, in de boiler wordt het warm water om te douchen opgeslagen. Als er warm water uit de boiler is gebruikt, vult de warmtepomp dit weer aan.

VENTILATIE

Hoe werkt het ventilatiesysteem?
Een nul-op-de-meter woning is luchtdicht gebouwd. Hierdoor is continu ventilatie noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. In de woning is een installatie aanwezig die daarvoor zorgt.

Mag ik ramen en deuren open zetten?
Ramen mogen alleen even kort worden opengezet. Omdat in de woning een ventilatiesysteem aanwezig is, is het niet nodig om ramen open te zetten.
Lekker de ramen open zetten als het buiten tropisch heet is, heeft een omgekeerd effect op de temperatuur in huis. Het binnenlaten van warme buitenlucht versterkt namelijk de opwarming van de woning. Hierdoor wordt het dus nog warmer in huis.

Als u in het stookseizoen (september t/m april) ramen of deuren openzet, wordt koude lucht naar binnen gehaald. Dit kan tot gevolg hebben dat u te maken krijgt met hogere energiekosten.

Luchten door een raam op de slaapkamer open te zetten, kan prima, maar doe dit niet te lang en vooral niet in het stookseizoen.

Een kattenluikje, kan dat nog?
Nee. In een energiezuinig huis zijn alle vloeren, muren (inclusief ramen en kozijnen) en het dak heel goed geïsoleerd. Het is belangrijk dat daar geen veranderingen in worden gebracht, door bijvoorbeeld een kattenluik in de deur te maken of gaten te boren in de gevel. Als u dat doet ,heeft dat invloed op de energiebundel.

Ook het ventilatiesysteem wordt verstoord als veranderingen in de muren van de woning worden aangebracht. Op sommige plekken ontstaat dan tocht. Ook de vloerverwarming kan hierdoor van slag raken, waardoor je ongemerkt meer energie gaat verbruiken.

ELEKTRISCH KOKEN

Kan ik nog op gas koken?
Nee, een nul-op-de-meter woning heeft geen gasaansluiting. Je betaalt voor gas ook geen vastrecht meer.

Welke verschillende soorten elektrisch koken zijn er?
Er zijn verschillende soorten elektrische kookplaten: inductie, halogeen, keramisch en (oude) elektrische kookplaten. Je kan je hierin het beste laten adviseren door een bedrijf waar je elektrische kookplaten kunt kopen. Zij kunnen je ook adviseren welke pannen je het beste kunt gebruiken.

HUISHOUDELIJK ELECTRICITEITSVERBRUIK

Wat is huishoudelijk verbruik?
Dit is elektriciteit die we allemaal dagelijks gebruiken voor bijvoorbeeld de koelkast, de wasmachine, televisie kijken, de computer, verlichting, de waterkoker, etc.

Waarom is mijn huishoudelijk verbruik belangrijk?
Bij een nul-op-de-meter woning vormt juist het gebruik van huishoudelijke apparatuur het grootste deel van het totale energieverbruik. Daarom is uw gebruik van huishoudelijke apparatuur en de manier hoe u hier mee omgaat erg belangrijk. Het gaat dan zowel om het dagelijks verbruik als om de aanschaf van energiezuinige huishoudelijke apparaten. Hou er rekening meer dat oude huishoudelijke apparaten veel meer stroom gebruiken.

Waar moet ik op letten bij het dagelijks verbruik?
Het is belangrijk om te weten welke apparaten de grote energiegebruikers zijn. Een wasdroger of oude koelkasten, vrieskisten, aquaria  en een vijverpomp zijn voorbeelden van apparaten die veel elektriciteit gebruiken.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van nieuwe apparatuur?
Goedkoop in aanschaf is vaak duur in gebruik. Klinkt een koelkast met een B-label aantrekkelijk? Pas op, want hij gebruikt veel meer stroom als een koelkast met een A-label! Laat u daarom goed adviseren bij de aanschaf van nieuwe huishoudelijke apparatuur.

VOOR LATER

Hoe werken de installaties in een nul-op-de-meter woning? Krijg ik nog uitleg?
Een nul-op-de-meter woning werkt anders qua temperatuur, ventilatie en elektraverbruik. Als u in de woning gaat wonen krijgt u van ons een gebruikershandleiding, waarin de werking van de apparatuur is uitgelegd. Wij lopen met u door de woning en geven u uitgebreid uitleg.

Blijft een nul-op-de-meter woning ook in de toekomst aantrekkelijk?
In Nederland wordt het stroomoverschot aan de energieleverancier terug geleverd voor dezelfde prijs als je betaalt bij energieverbruik. Dat proces heet ‘salderen’ en betekent dat u het overschot aan stroom als het ware gratis mag ‘terugleveren’ aan het openbare net, en weer ophalen als het nodig is. Onze minister van Economische Zaken heeft echter aangekondigd dat hij deze regeling wil gaan aanpassen in 2020. Er zal een ‘goede overgangsregeling’ komen. Hoe die er uit gaat zien, is nog niet bekend.